«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν». Η δημοτική αρχή έντεχνα διοχετεύει κονδύλια, εκχωρεί αρμοδιότητες και παραχωρεί δικαιώματα, ώστε να μπορεί να διώχνει από πάνω της τις μεγάλες ευθύνες που της αναλογούν και να τις μεταθέτει οπουδήποτε αλλού.
Σήμερα κληθήκαμε να λάβουμε θέση και να εκφράσουμε άποψη για τον 3ο προϋπολογισμό της σύμπραξης των παρατάξεων Ελισάφ, Γκόντα και Μπαρτζώκα, που συμπίπτει να είναι και ο 1ος τους, προεκλογικός.
Είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού που θα δεχθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, 12 ή 13 αναμορφώσεις, όπως συνέβη και τις δύο προηγούμενες χρονιές. Επομένως ότι ψηφιστεί σήμερα και αναρτηθεί παραχρήμα στο σύστημα diavgeia.gov.gr, έχει μικρή πολιτική αξία.
Αυτό που έχει, όμως, μεγάλη σημασία είναι ότι όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει στοιχειοθέτηση κάποιας «Νέας Εποχής» στον δήμο μας. Κανένας σχεδιασμός δεν υπήρξε για να επιφέρει την αλλαγή στην εικόνα και στη λειτουργία του δήμου μας. Κάθε δυνατότητα προωθητικών κινήσεων έμεινε μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει ικανότητα για εφαρμογή αυτών. Η δημοτική αρχή αντιλήφθηκε ότι θα είναι αυτή η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη χαμένη τετραετία. Για αυτό και έντεχνα διοχετεύει κονδύλια, εκχωρεί αρμοδιότητες, παραχωρεί δικαιώματα, ώστε να μπορεί να διώχνει από πάνω της τις μεγάλες ευθύνες που της αναλογούν και να τις μεταθέτει οπουδήποτε αλλού. Χαρακτηριστική και πρόσφατη, η περίπτωση της μετεγκατάστασης των σχολείων αναπήρων παίδων στο παλιό Χατζηκώστα.
Η τεχνική αυτή –της μεταφοράς των ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε τρίτους- είναι διαδεδομένη σε διάφορους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς χώρους, πλην όμως στην πολιτική δεν βρίσκει έδαφος.
Στην πολιτική είτε πιστώνεσαι το έργο είτε χρεώνεσαι την ανεπάρκεια. Η ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας καταδεικνύει ποιος είναι ο παίκτης και ποιος ο είναι ο παράγοντας. Ποιος δημιουργεί και ποιος αναδρομολογεί τις ευθύνες του.
Επιγραμματικά, θα αναφερθώ σε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα:
1. Σχετικά με την μελέτη για την «Ανάδειξη διαδρομών & χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού». Υπενθυμίζω ότι η χρηματοδότηση αυτή, τα χρήματα αυτά εγκρίθηκαν για τον Δήμο και με δική σας πρωτοβουλία τα προωθήσατε στην ΕΕΤΑΑ. Και, τελικά, αφού έγινε ο επικοινωνιακός ντόρος από τον Δεκέμβριο του 2019 και υπογράφτηκε και μια Προγραμματική Σύμβαση το Φθινόπωρο του 2021, τώρα ότι βρέξει ας κατεβάσει.
2. Υπόθεση αναβάθμισης αστικού οδοφωτισμού.
Για το έργο αυτό σας δόθηκε μία μοναδική ευκαιρία μέσω της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου, να μελετήσετε δωρεάν:
· τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού οδών και πλατειών, αλλά και
· ευρύτερα την υιοθέτηση τεχνολογιών έξυπνων πόλεων.
Και όλα αυτά με συμπληρωματική χρήση του, ήδη, εγκατεστημένου δικτύου οπτικών ινών στον Δήμο μας.
Και αντί να σχεδιάσετε δωρεάν ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα, εσείς δηλώνετε ευχαριστημένοι με μία διαδικασία που είναι στον «αέρα» λόγω ανακριβών πρωτογενών στοιχείων, όπως σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένα.
Δεν είναι η αντιπολίτευση που αφήνει την πόλη «στο σκοτάδι», κύριε Δήμαρχε. Η σύμπραξη της συμπολίτευσης, εσείς, αφήνετε καθημερινά στο σκοτάδι τον Δήμο μας, με την απουσία σας από όλες τις σημαντικές εξελίξεις που σχεδιάζονται στη χωρική εμβέλειά του.
3. Κλειστό γυμναστήριο από το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.
Κάποιοι αποφάσισαν ότι χρειαζόμαστε αυτή την υποδομή άθλησης στο Δήμο μας. Πάντως ο Δήμος μας, ούτε αποφάσισε σχετικά, ούτε γνωρίζει εάν έχει υποχρεώσεις και ποιές είναι αυτές, ούτε το ιδιοκτησιακό, ούτε τον φορέα που θα το λειτουργήσει. Αρκεί να γίνει κάτι από κάποιον άλλον.
4. Ζητήσατε και παραχωρήθηκε στον Δήμο το κτίριο επί του οδού Δομπόλη.
Από τότε που σας παραχωρήθηκε, στον τόπο τα βιολιά! Και ενώ οι υποχρεώσεις μας προς την ΕΤΑΔ ΑΕ τρέχουν, εσείς δεν έχετε έναν στοιχειώδη σχεδιασμό συζητημένο και αποδεκτό από την -όσο το δυνατόν μεγαλύτερη- πολιτική, επιστημονική και κοινωνική πλειοψηφία της πόλης. Μήπως περιμένουμε και σε αυτό το θέμα μία έξωθεν κατεύθυνση;
5. Προσφάτως, ανατέθηκε από την Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Ηπείρου στην ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, η μελέτη: «Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Ιωαννιτών». Τι προέκυψε κύριε Δήμαρχε και εκπονείται ξανά η μελέτη αυτή, τη στιγμή που υπάρχει εγκεκριμένη από το 2017 και με υπόβαθρο αυτή υλοποιούνται έργα του δήμου; Γιατί δεν ενημερώθηκε το σώμα σχετικά;
6. Ακόμη, καμία συζήτηση δεν έγινε στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τον σχεδιασμό σας για τα έργα και δράσεις του Δήμου μας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΠΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου προγραμματικής περιόδου 2021 – 2025. Ή μήπως πήρε ήδη την πρωτοβουλία κάποιος άλλος και μας έβγαλε από τον κόπο;
7. Σχετικά με τον σχεδιασμό της αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής, έχουμε καταθέσει επανειλημμένα τον προβληματισμό μας για την παύση της κινητικότητας της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του έργου: «Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την περιοχή “Μάτσικας».
Παράλληλα, σας έχουμε προτείνει να αξιοποιήσετε τον πλήρη φάκελο της προκαταρκτικής τεχνικοοικονομικής μελέτης για την αναβάθμιση της παραλίμνιας περιοχής με υποδομές αναψυχής και τουρισμού, που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια, καθώς θεωρούμε ότι ο κύριος εμπλεκόμενος φορέας είναι ο Δήμος μας.
Δεν ενδιαφερθήκατε.
Σήμερα, με την ευκαιρία της κινητοποίησης της κυβέρνησης, με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου, μία αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, είναι σκόπιμο να αναθέσετε άμεσα μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας περιμετρικής γραμμής tram (σταθερής τροχιάς, ελαφρού τύπου) που θα εξυπηρετεί όλους τους παραλίμνιους οικισμούς για τη μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων.
8. Προσφάτως ενημερωθήκαμε από τον τύπο ότι θα προχωρήσει η παραχώρηση στην Περιφέρεια 1.000 στρεμμάτων στον Κατσικά για να υλοποιήσει κάποιον σχεδιασμό. Θυμίζοντας ότι η έκταση αυτή είναι εντός των ορίων του Δήμου και στο παραλίμνιο μέτωπό της, προβληματιζόμαστε εάν η δημοτική αρχή έχει συζητήσει το θέμα αυτό και εάν ναι, τι ακριβώς έχει συμφωνήσει να γίνει στο κτήμα αυτό. Ή ας ασχοληθεί και για αυτό κάποιος άλλος;
Αυτά είναι κάποια από τα σημαντικά έργα στα οποία είστε απόντες, δηλώνετε ολική αδυναμία παρακολούθησης των θεμάτων και πολιτική ανεπάρκεια να εκφράσετε μία στοιχειώδη άποψη.
Τέλος, και σε ότι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης.
Κάθε αντιπολίτευση ενοχλεί. Άλλες φορές δικαίως, άλλες όχι. Από τις πανομοιότυπες εκφράσεις που χρησιμοποιείτε για την αντιπολίτευση, κάποιος εξωτερικός παρατηρητής νομίζει ότι στον δήμο Ιωαννιτών, από τις αρχές του 2020, προέκυψαν δύο «πανδημίες»: Μία ο Covid-19 και μία η ανίερη συμμαχία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Όποιος παρακολουθεί τα δρώμενα του δήμου, δεν μπορεί να φανταστεί σε ποιο σημείο δυσχεραίνει η πλειοψηφούσα αντιπολίτευση την υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού είχε κατά νου η εκ της σύμπραξης μειοψηφούσα συμπολίτευση. Γιατί;
Γιατί τα στοιχεία φανερώνουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι: στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία κατ΄ουσίαν αποφασίζει για τον Δήμο, και μέχρι σήμερα, το 97% των αποφάσεών της λήφθηκαν ομόφωνα. Αυτό καταδεικνύει ότι γενικά η αντιπολίτευση και ειδικότερα η δική μας παράταξη δεν κάνει καμία συστηματική και άκριτη αντιπαράθεση στην ούτως ή άλλως στατική και αναποτελεσματική διοίκηση.
Μην εκτίθεστε, λοιπόν, όταν κάνετε βαρύγδουπες δηλώσεις για να καταγγείλετε και να καταστήσετε την αντιπολίτευση υπεύθυνη για τις όποιες συνέπειες προκαλούνται αποκλειστικά και μόνο από τη δική σας ολιγωρία ή ανεπάρκεια, σε βάρος του δήμου, των δημοτών και των εργαζομένων. Τα στοιχεία, και μόνο αυτά, σας διαψεύδουν.
Οι συμπολίτες μας, κύριοι της σύμπραξης, είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από την καθαρή και τίμια αντιπολίτευση, παρά από την κινούμενη κατά το σημειωτόν δημοτική αρχή.
Και ο χρόνος που θα αποτυπωθεί και στις κάλπες το γεγονός αυτό, δεν αργεί.
Η παράταξή μας, κύριε Πρόεδρε, δίνει θετική ψήφο στον προϋπολογισμό 2022 και στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2022, που προτείνει η Δημοτική Αρχή, δεδομένου ότι, πρωτίστως, είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα στοιχειώδες νομικό υπόβαθρο για να εξασφαλίζεται η συναλλακτική δυνατότητα του Δήμου.