gine melos youtube live

220315 pursinellas Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε, και με τη θετική ψήφο της παράταξής μας, η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης με τίτλο: «Ανάπλαση – Ανάδειξη Πάρκου Πυρσινέλλα Δήμου Ιωαννιτών», στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 Το σχέδιο της δημοτικής αρχής, προϋπολογισμού 9.000.000€, αφορά έναν γενικευμένο καθαρισμό της έκτασης των 275 στρεμμάτων του πάρκου. Γίνονται κάποιες σημειακές επεμβάσεις και όχι ουσιαστικές στην υφιστάμενη κατάσταση, παρ’ όλες τις πομπώδεις εκφράσεις που συνόδεψαν μέχρι σήμερα την οργάνωση του μελετητικού φακέλου του «εμβληματικού», κατά τη δημοτική αρχή, έργου. Άλλωστε, ακριβώς επειδή οι επεμβάσεις είναι υποτυπώδεις και σημειακές, χορηγήθηκε απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Είναι, βέβαια, ευχή όλων, το έργο όπως και όταν θα δημοπρατηθεί να έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα, καθώς ο Δήμος μας πράγματι έχει ανάγκη να λειτουργεί αυτός ο “πνεύμονας”. Πρέπει να μνημονεύσουμε για ακόμη μία φορά, ότι σε αυτόν τον αποσπασματικό σχεδιασμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη:

 1.       Για τη διασύνδεση με ποδηλατόδρομο του πάρκου με τον αστικό ιστό και άλλους δημόσιους χώρους, δηλαδή ο ποδηλάτης θα επισκεφθεί το πάρκο αναγκαστικά με αυτοκίνητο, στο οποίο θα μεταφέρει το ποδήλατό του.

 2.       Για τη διασύνδεση του πάρκου με το υπόλοιπο τμήμα του, δυτικά της Ε.Ο Ιωαννίνων Άρτας.

 3.       Για τη μελλοντική επέκταση των λειτουργιών του πάρκου προς το όμορο στρατόπεδο Βελισσαρίου, αφού, μέχρι σήμερα, καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή δεν επεδίωξε σοβαρά η δημοτική αρχή.

 Προς το παρόν επισημαίνουμε ότι:

 A.      Παρότι το κεντρικό κτίριο του πάρκου, δημιούργημα του αείμνηστου Αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση, δεν είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένο φιλότιμο σε κάθε επέμβαση επ’ αυτού.

 B.      Προϊόντος του χρόνου, είναι αναγκαίο να συσταθεί ο οργανισμός λειτουργίας του πάρκου, με οργανόγραμμα που θα περιλαμβάνει κρίσιμες, και για την δενδροκομία αλλά και για τη λειτουργία των διαφόρων εγκαταστάσεων, ειδικότητες τεχνητών, ώστε να μην ξαναβρεθεί σύντομα στη σημερινή του τραγική κατάσταση.

 

Πριν αλέκτορα φωνήσαι…

220315 rumotomiko palaio panepisthmio Πριν δύο εργάσιμες ημέρες χαρακτηρίσαμε ως προσχηματική την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για τη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού Πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη και ότι τιθέμεθα προ τετελεσμένων και προειλημμένων αποφάσεων.  

 «Δικαιώνοντας» τους ισχυρισμούς μας, η Οικονομική Επιτροπή σήμερα αποφάσισε να προχωρήσει σε ανάθεση της συγκρότησης φακέλου για την υλοποίηση του έργου: «Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δόμπολη». Η επίσπευση αυτή και η προσχεδιασμένη αντιμετώπιση του θέματος, όπως επιλέχθηκε από τη δημοτική αρχή, είναι προφανώς αταίριαστη με το συγκεκριμένο κτίριο, την πόλη μας και τον Δήμο μας.

 ·         Απαξιοί κάθε φορέα (συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου) που θα ήταν δυνατόν να καταθέσει μία αξιόπιστη και τεκμηριωμένη πρόταση, ώστε συστηματικά και συντεταγμένα να προχωρήσει η αξιοποίηση του κτιρίου.

 ·         Απαξιοί τους ίδιους τους εργαζομένους του δήμου που γνωρίζουν και τις σημερινές ανάγκες και είναι σε θέση να καταθέσουν διαμορφωμένη πρόταση περί των επιδιωκόμενων συνθηκών που θα κάνουν περισσότερο δημιουργική την εργασία τους.

 Η ανάσυρση και «αξιοποίηση» από το αρχείο της πολεοδομίας της Οικ. Άδειας 140/2004, που αφορούσε τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της τότε κρατικής Περιφέρειας Ηπείρου (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση), δεν αποτελεί σήμερα την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του θέματος.

 Είναι εύλογο να διερωτάται ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης, που απαντάται η «Νέα Εποχή» σε αυτή την πολιτική πρακτική.

 Η παράταξή μας καταψήφισε το θέμα.

  Σημ. Στο παρόν εμφανίζονται το πορτραίτο του Ευεργέτη της πόλης Βασιλείου Πυρσινέλλα, και απόσπασμα από το τοπικό ρυμοτομικό της περιοχής του παλαιού Πανεπιστημίου