gine melos youtube live

 Ιωάννινα_2023 - Τοποθέτηση προ ημερησίας διατάξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 04.05.2022

 56 1Υπό το πρίσμα της πρόσφατης επιλογής του Δήμου μας, ως ενός εκ των εξ ελληνικών Δήμων, που επιλέχθηκαν να επιδοτηθούν για τη μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 -γεγονός κατά βάση και κατ’ αρχήν απολύτως θετικό- κρίνω σκόπιμο να καταθέσω ορισμένους προβληματισμούς.

 Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκαν αναθέσεις μελετών για την Οθωμανική Βιβλιοθήκη και για την προσβασιμότητα στην ΒΑ ακρόπολη του Κάστρου. Από το 2019 που ο Δήμος επιχορηγήθηκε από το Υπ. Εσωτερικών και για διάφορες μελέτες μνημείων στο Κάστρο (Οθωμανικά Λουτρά, Οθωμανική Βιβλιοθήκη, Μεντρεσές, διαμόρφωση πρόσβασης ΑΜΕΑ εντός της ΒΑ ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων, Τέμενος Ασλάν Πασά) μέχρι σήμερα, το μόνο έργο που έχει προχωρήσει με την ένταξή του στο ΠΕΠ Ηπείρου είναι τα Οθωμανικά Λουτρά. Από το 2019, η δημοτική αρχή έχει αναθέσει σε συμβούλους διάφορες μελέτες για τα μνημεία αυτά, χωρίς να είναι γνωστό ή αξιοποιήσιμο μέχρι σήμερα το προϊόν των μελετών αυτών. Σήμερα, 3 χρόνια μετά, προβαίνει σε νέες αναθέσεις μελετών.

 Επίσης, για όλα τα έργα αυτά, είχε οριστεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξή τους στο ΠΕΠ Ηπείρου το καλοκαίρι του 2021. Δεν τηρήθηκε. Έφτασε το καλοκαίρι του 2022 και ακόμη μελετούνται! Προκύπτει εξ αυτού αδυναμία πολιτικής διοίκησης και έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και προγραμματισμού.

 Χθες, στην Οικονομική Επιτροπή, παραλήφθηκαν οι μελέτες για το έργο: «Ενσωμάτωση του χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων». Η δημοτική αρχή ανέλαβε αποκλειστικά αυτή και μόνη, να προχωρήσει στην παραλαβή της μελέτης ενός έργου, του οποίου το αντικείμενο, το παραδοτέο, θα το μάθουν οι δημότες μετά την υλοποίησή του, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ανεξαρτησίας. Δηλαδή, η μελέτη παραλήφθηκε ενώ η αναγκαία, πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση της κοινωνίας… παραλείφθηκε! Και ενώ το έργο κατασκευάστηκε, τώρα οψίμως η δημοτική αρχή ενδιαφέρθηκε για την πεζοδρόμηση (ή μη) της Ανεξαρτησίας, χρήση η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι ασύμβατη με τον υλοποιηθέντα τύπο καταστρώματος, χωρίς δε να έχει προχωρήσει η διάνοιξη της Ρήγα Φεραίου που αποφασίστηκε προσφάτως στο Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία συνδέεται και αυτή με οποιαδήποτε κυκλοφοριακή ρύθμιση στην περιοχή.

 Επίσης χθες, παραλήφθηκε και η μελέτη: «Ανάπτυξη Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης». Μελέτη που συνδέεται άρρηκτα με το υφιστάμενο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Δεδομένου όμως, ότι δεν έχει τεθεί σε ισχύ ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο χωρικής και πολεοδομικής ανάπτυξης και επέκτασης και δεν έχει επικαιροποιηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη του 1996 και η αναθεώρησή της το 2013, είναι πάρα πολύ πιθανό οι συνθήκες μελέτης που λήφθηκαν υπ’ όψιν να είναι διαφορετικές από την πραγματικότητα.  

 Το παράδοξο δε της υπόθεσης είναι ότι, ενώ στην, προ μηνός, εγκριθείσα μελέτη του έργου: «Ολοκλήρωση συνδέσεων υφιστάμενων δικτύων πεζοδρόμων & κοινοχρήστων χώρων», καταργείται η στάθμευση επί της 28ης Οκτωβρίου, με τη χθεσινή έγκριση της μελέτης «Ανάπτυξη συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης» δημιουργούνται 51 θέσεις στάθμευσης επί της 28ης Οκτωβρίου!

 Ακόμη, χθες, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ για την εκπόνηση του «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)». Όμως εμείς, η παράταξή μας, από τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαμε προτείνει να ανατεθεί άμεσα η εκπόνησή του, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που παραλήφθηκε τότε, είχε όλα τα στοιχεία ώστε το Σ.Α.Π. να εκπονηθεί ταχύρυθμα και με πλήρη επάρκεια. Η δημοτική αρχή δεν αντιλήφθηκε τι προτείναμε και λειτουργώντας με βάση την πεπατημένη αρχή της: «Ένα ξέρω, ότι όλα τα ξέρω», απέρριψε και την πρότασή μας εκείνη. Τώρα, όχι μόνο έχασε χρόνο -γεγονός για το οποίο γενικότερα δεν δίνει και κάποια ιδιαίτερη σημασία-, αλλά θα δαπανηθούν και πολλαπλασίως περισσότερα χρήματα για εργασία που στην ουσία έχει παραλάβει.

 Τέλος, ευχόμαστε ότι με την έγκριση της εφαρμοστικής διαχειριστικής μελέτης που εκδόθηκε χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να καλύφθηκε και η τελευταία έλλειψη του φακέλου για την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα και το έργο να προεπιλεγεί για χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι τις 20-05-2022, καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προεπιλογής από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

 Καταλήγοντας.

 Ο Δήμος μας ιστορικά δικαιούται να αποκτήσει ευρωπαϊκή φυσιογνωμία. Τα επόμενα χρόνια θα δοθεί η δυνατότητα αυτή μέσω διαφόρων χρηματοδοτήσεων.

  Αλλά,

 ·       χωρίς επικαιροποιημένο πολεοδομικό σχέδιο,

 ·       χωρίς καθορισμό των χρήσεων των εγκαταλειμμένων κτιρίων και οικοπέδων,

 ·       χωρίς επικαιροποιημένη συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή μελέτη (και όχι ημίμετρα παροδικής ισχύος και αμφίβολης εφαρμοσιμότητας),

 ·       χωρίς σχέδιο για τον εμπλουτισμό της Λίμνης με καθαρό νερό και την εξασφάλιση της ζωογόνου δύναμής της,

 ·       χωρίς εφαρμογή ολιστικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων,

 ·       χωρίς εφαρμογή των σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας και βιώσιμης ενέργειας,

 ·       χωρίς σχέδιο για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό,

 με τον σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο, η ευκαιρεία θα χαθεί.

 Προϋπόθεση, για να μην συμβεί αυτό, είναι η δημοτική αρχή να αναπροσαρμόσει την πολιτική της πρακτική και να αναρρυθμίσει τις προτεραιότητές της σύμφωνα με τις ανάγκες αποκλειστικά και μόνο του Δήμου.

 Το μίγμα 99% φωτογραφήσεις και 1% έργο δεν λειτουργεί υπέρ του Δήμου.

εικόνα Viber 402 Οι δυνατότητες που έχει ο Δήμος Ιωαννίνων να φιλοξενήσει σε βάθος χρόνου κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις αλλά και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητικών υποδομών για την φιλοξενία  ομάδων υψηλού βεληνεκούς με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της αντιπροσωπείας της δημοτικής παράταξης Ιωάννινα_2023 και της επιτροπής λειτουργίας του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων.

 Από την Επιτροπή Λειτουργίας του Νέου Κλειστού έγινε αναφορά στις δυσκολίες που προέκυψαν σχετικά με την αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλά και στην υψηλή ζήτηση εκ μέρους των σωματείων Basket να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Κλειστού, όλο και περισσότερες δραστηριότητές τους (τόσο για προπονήσεις όσο και για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους).

 Στα 4 χρόνια θητείας της Επιτροπή Λειτουργίας και παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού 2019 (Covid 19), στο νέο αυτό αθλητικό κέντρο που διαθέτει ομολογουμένως αξιόπιστες εγκαταστάσεις με σύγχρονες προδιαγραφές, εκτός των αναγκών των τοπικών σωματείων που εξυπηρετήθηκαν απρόσκοπτα  με βάση ένα ορθολογικό προγραμματισμό, φιλοξενήθηκαν για την προετοιμασία τους ομάδες τόσο από τη Basket League όσο και η Εθνική ομάδα Γυναικών. Επίσης, συζητήθηκε το υφιστάμενο πρόβλημα της ομαλής προσέγγισης των οχημάτων στο Γυμναστήριο.

 εικόνα Viber 979Η δημοτική παράταξη Ιωάννινα_2023 εκπροσωπήθηκε από τα μέλη της Νίκο Γιωτίτσα, Γιώργο Στεργιούλη και Κώστα Τσάγκα, οι οποίοι συνόδευαν την Τατιάνα Καλογιάννη. Εκ μέρους της Επιτροπής Λειτουργίας του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ηλίας Γκαζιάνης, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσιούμπος και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Βασίλης Λούπας. Κοινή διαπίστωση ήταν το γεγονός πώς τα Ιωάννινα είναι από τις λίγες πόλεις που δεν διαθέτουν Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, ενώ έγινε μνεία και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο συνολικό πλαίσιο αξιοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων που υφίστανται στο λεκανοπέδιο.

 Η Τατιάνα Καλογιάννη συνεχάρη τα μέλη της Επιτροπής Λειτουργίας του Γυμναστηρίου για την οργανωμένη και μεθοδική διεύθυνση όλων των λειτουργιών του, και κυρίως γιατί αυτή η επιτυχημένη δραστηριότητά τους συμβάλει στην προβολή της πόλης μας μέσω του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης.

 Διαβεβαίωσε ότι η δημοτική παράταξη Ιωάννινα_2023 είναι συμπαραστάτης των προσπαθειών τους και πρόθυμη να συμβάλλει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της, στην ευόδωση κάθε δραστηριότητας που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των αθλητικών δραστηριοτήτων στο λεκανοπέδιο.

Επιμελητήριο 5 Η ανταλλαγή απόψεων για ευρύ πλέγμα θεμάτων ήταν το αντικείμενo της συνάντησης αντιπροσωπείας της δημοτικής παράταξης Ιωάννινα_2023 στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Κο Δημήτρη Δημητρίου και τον σύμβουλo επικοινωνίας και marketing του Eπιμελητηρίου Κώστα Κυρίτση. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

 · Η πορεία του σχεδιασμού για την υλοποίηση του νέου επιμελητηριακού μεγάρου, η κινητοποίηση του επιμελητηρίου ως συνδικαιούχος της πράξης «Ανοικτό κέντρο εμπορίου Δήμου Ιωαννιτών», δηλαδή του έργου Open Mall που έχει σχεδιαστεί για το εμπορικό κέντρο της πόλης,

 · η εμπλοκή του επιμελητηρίου στον υπό δημιουργία Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την Περιφέρεια Ηπείρου,

 · οι συνεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της αίτησης για τον χαρακτηρισμό της Ηπείρου, ως Πρότυπο Τουριστικό Προορισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης,

 · οι επιπτώσεις τη πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19) στην επιχειρηματική δραστηριότητα του δήμου και τα ελαττώματα της συνεισφοράς του Δήμου Ιωαννιτών για την αντιμετώπισή τους,

 · η συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας για την υιοθέτηση και από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων των καλών πρακτικών που απέφεραν την έναρξη δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας Eurowings από και προς το  αεροδρόμιο Αγχιάλου.

Επιμελητήριο 1αΗ δημοτική παράταξη Ιωάννινα_2023 εκπροσωπήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Στάθη Σιούτη, από τον Κωστή Μπαλτογιάννη Σύμβουλο Επιχειρήσεων και τον Γιώργο Στεργιούλη Σύμβουλο Επιχειρήσεων, οι οποίοι συνόδευαν την Τατιάνα Καλογιάννη.

Η Τατιάνα Καλογιάννη διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου ότι τόσο η ίδια, η οποία συνδέεται ουσιωδώς με τον επιμελητηριακό θεσμό από τη θητεία της ως Γενική Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Διαεπιμελητηριακής Εταιρείας Ηπείρου ΑΝ.Δ.Ε.Η. την περίοδο 1996-1998, όσο και τα στελέχη της παράταξης Ιωάννινα_2023, είναι πάντα και συνεχώς διαθέσιμα να συνδράμουν κάθε προσπάθεια του Επιμελητήριου που αποσκοπεί στην αύξηση της οικονομικής αξίας των επιχειρήσεων του Δήμου.