Ομιλία Τατιάνας Καλογιάννη για το σήμερα και το αύριο του Δήμου Ιωαννιτών

Ευχαριστώ πολύ, και από καρδιάς, τον Γιάννη Γιαννακάκη για την τιμή που μου έκανε, να παρευρεθεί σήμερα στην εκδήλωση μας και να αναφερθεί με θερμά λόγια για το πρόσωπό μου. Τον ευχαριστώ πολύ.
Βεβαίως, ευχαριστώ και την Χριστίνα Μάστορα, μάχιμη δικηγόρο Ιωαννίνων, που άνοιξε την εκδήλωση αυτή, αλλά και όλους τους αφανείς συνεργάτες που βοήθησαν στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.
Είναι αλήθεια ότι το πένθος είναι διάχυτο.
Το δυστύχημα και οι άδικες απώλειες μας αγγίζουν όλους.
Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, έτσι ώστε η κοινωνία μας να μην ξαναβιώσει τέτοια δυστυχία.
Φίλες και Φίλοι.
Ξεκινώ ανασύροντας από τα ιστορικά δεδομένα, ορισμένα στοιχεία για την πόλη μας, τα Ιωάννινα.
· Πυρήνας του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, κατά τον 17ο-18ο αιώνα,
· Επίκεντρο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας εκείνης της εποχής,
· Αποδέκτης σοβαρών και κρίσιμων χρηματοδοτήσεων από τους πατριώτες που πετυχημένα δραστηριοποιήθηκαν στα εμπορικά κέντρα της εποχής εκείνης,
· «Φάρος» πνευματικής καλλιέργειας και οικονομικής ευρωστίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα Γιάννενα -ακόμη και σήμερα- είναι εντυπωμένα στην κοινωνική και λαϊκή μνήμη ως «πρώτα στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».
Δηλαδή, περιοχή ιδιαίτερης υπεραξίας, διακεκριμένης και συγκεκριμένης ταυτότητας. Οικονομικής, πολιτιστικής και πολυπολιτισμικής.
Είναι απαραίτητο μία κοινωνία σήμερα να έχει ταυτότητα;
Ρητορικό το ερώτημα. Σαφώς και ΝΑΙ.
Ο άνθρωπος από τότε που στάθηκε στα πόδια του, από μία ρίζα ψάχνει να πιαστεί, να επιβιώσει, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, και αν η τύχη και ο Θεός τον βοηθήσει, να μεγαλουργήσει.
Και οι Γιαννιώτες έχουμε τη ρίζα αυτή.
Εφεξής, όταν αναφέρομαι στα Ιωάννινα, εννοώ όλον τον Δήμο, με τις 6 δημοτικές ενότητές του, Ιωαννίνων, Παμβώτιδας, Ανατολής, Περάματος, Μπιζανίου και Νήσου, όπως έχει διαμορφωθεί από το 2011.
Τα Ιωάννινα δικαιούνται να ανακτήσουν σήμερα, στο πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου, την ιστορική τους ταυτότητα.
Και αποτελεί πολιτικό και κοινωνικό παράδοξο που δεν τη έχουν, γιατί:
Ενώ, σήμερα τα Ιωάννινα διαθέτουν:
· νοσηλευτικά ιδρύματα με έργο παγκόσμιας αναφοράς,
· εκπαιδευτικά ιδρύματα με παράδοση και επιτυχίες,
· κοινωνικές υποδομές ουσιαστικής και λειτουργικής χρησιμότητας,
· δημόσια διοίκηση με στελέχη καταρτισμένα και εργατικά,
· τραπεζικό οργανισμό συνεταιριστικής βάσης και
· επιχειρηματικότητα πανελλήνιας εμβέλειας με καινοτόμα και ανταγωνιστική φυσιογνωμία.
Εν τούτοις,
Ο Δήμος μας υστερεί ακόμη σε πολλά αυτονόητα. Δεν κατάφερε να βελτιώσει ουσιαστικά τις υποδομές του, να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και κυρίως να προσφέρει στους συνδημότες και στους επισκέπτες του ένα ευέλικτο και σύγχρονο περιβάλλον δημόσιου χώρου και παροχής υπηρεσιών.
Ο τόπος μας, έχει ανάγκη δράσεων εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης.
Τις πρόσφατες δεκαετίες, παρακολουθούμε αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς έναν ενιαίο σχεδιασμό.
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
Γιατί η ταυτότητα μιας πόλης δεν επιτυγχάνεται από μεμονωμένες υπηρεσίες, δράσεις και έργα, ασυντόνιστα μεταξύ τους, ούτε από την τυπική θεσμοθέτηση κάποιου νομικού πλαισίου.
Η ταυτότητα μιας πόλης, επιτυγχάνεται όταν υπάρχει ένας συντονισμένος και οργανωμένος σχεδιασμός με την εμπλοκή όλων των συνιστωσών της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Και αυτές είναι το πανεπιστήμιο, τα επιμελητήρια (Τεχνικό, Οικονομικό, Εμποροβιομηχανικό, γεωτεχνικό), τα αθλητικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά σωματεία, οι ενεργοί πολίτες και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Απαιτείται ένας ενιαίος λόγος με συγκεκριμένη στόχευση, από όλους.
Για να συντονιστεί το εγχείρημα αυτό απαιτείται τόλμη, όρεξη και πάθος.
Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα όταν σε ηλικία 43 ετών επέλεξα τη συστηματική ενασχόλησή μου με τα κοινά, στον 2ο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ως αντιπεριφερειάρχης, γνωρίζοντας ότι με την επιλογή μου αυτή αφαιρούσα χρόνο από την οικογένειά μου, τον σύζυγό μου και τα τρία μου παιδιά, την επαγγελματική ζωή και τις διάφορες άλλες προσωπικές μου δραστηριότητες.
Την περίοδο εκείνη κινητοποιηθήκαμε, εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά και καταφέραμε να παραδώσουμε στην ηπειρωτική κοινωνία έργα που έφεραν την Περιφέρεια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Με την πάροδο του χρόνου, το 2019, διαπιστώνοντας ότι ο τόπος μας βρισκόταν χωρίς προσανατολισμό, λάβαμε την πρωτοβουλία να παρουσιάσουμε στην κοινωνία του Δήμου μας μία εξ ολοκλήρου νέα πρόταση για το μέλλον του. Ήταν εμφανές ότι ο Δήμος βάδιζε –ιδιαίτερα από το 2011 και μετά, όπως προέκυψε από τη συνένωση των 6 πρώην δήμων (νόμος Καλλικράτης)- χωρίς προοπτική σύγκλισης προς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Ακόμη όμως και σήμερα, καταγράφεται εμφανώς η υστέρηση αυτή, γιατί δεν καταστρώθηκε ποτέ ένας οδικός χάρτης σχεδιασμού ενεργειών, έργων και παρεμβάσεων. Αποδεικνύεται, έτσι, το μεγάλο έλλειμμα σχεδιασμού στον Δήμο μας. Και σήμερα, είναι απολύτως επίκαιρο να αντιληφθούμε τη σημασία του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και Μικροκινητικότητας, του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, του σχεδίου δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, του Π.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας, κλπ.
Γιατί, τα σχέδια αυτά, πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και να μην αλληλοαναιρούνται.
Αλλιώς, θα συνεχίσουμε τους αυτοσχεδιασμούς και ο τόπος θα παραμείνει στάσιμος.
Προβληματισμό δε, προκαλεί, ότι ο δήμος μας, ο 10ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, αδυνατεί να συνεργαστεί με θεσμικούς φορείς που εδρεύουν και λειτουργούν στην πόλη μας, όπως, τα Επιμελητήρια, το Πανεπιστήμιο, τα νοσοκομεία, τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς και οργανισμούς.
Στις 8 Οκτωβρίου του 2023 θα κληθούμε να επιλέξουμε και να εμπιστευτούμε τους συμπολίτες μας που θα διοικήσουν τον δήμο μας μέχρι το 2028. Η απόφαση αυτή θα καθορίσει αν, πώς και με ποιο ρυθμό, θα προσπαθήσει ο τόπος μας να αποκτήσει εικόνα και λειτουργία συμβατή με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ο δημότης θα κρίνει και θα αποφασίσει ποιος έχει την ικανότητα να χειριστεί τις κοινές υποθέσεις υπό το παραπάνω πρίσμα. Δηλαδή, ποιος διαθέτει επαγγελματικό υπόβαθρο, πλήρη γνώση των συνθηκών στον τόπο και στον χρόνο, επιτυχημένες σχετικές αναφορές και την πολιτική ωριμότητα να συνθέτει τις εναλλακτικές προτάσεις και απόψεις.
Τα τελευταία χρόνια, βρεθήκαμε σε μία εποχή που διοχετεύτηκαν από την κυβέρνηση κονδύλια απρόβλεπτου μεγάλου ύψους προς τις δημοτικές αρχές της χώρας από διάφορες πηγές και χρηματοδοτικά μέσα. Ο Δήμος μας, χωρίς σχέδιο βρέθηκε απροετοίμαστος να απορροφήσει τις χρηματοδοτήσεις αυτές με στόχο τη δραστική βελτίωσή του σε καίριους τομείς, όπως:
· την προστασία και αξιοποίηση της λίμνης Παμβώτιδας,
· την αναδιάρθρωση του κυκλοφοριακού σχεδιασμού,
· την ανάπτυξη του δημόσιου χώρου,
· τον ψηφιακό μετασχηματισμό και
· την αξιοποίηση με επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος.
Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, μία μικρή παρένθεση, για να αναφερθώ με λίγα λόγια στο τεχνικό αντικείμενο ενός δήμου ή ενός δημόσιου οργανισμού.
Οι επεμβάσεις σε ένα υφιστάμενο σύστημα (αναπλάσεις, νέα κτίρια, έργα υποδομών, διαμορφώσεις σε πλατείες, άλση, πάρκα, έργα εντός και πέριξ της λίμνης, πεζοδρομήσεις κτλ), δεν είναι ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις διάφορες συλλογικότητες, από πολιτικούς χωρίς γνώση του αντικειμένου ή κάποιους πολίτες. Είναι προβλήματα σύνθετα και πρέπει να αντιμετωπίζονται από ομάδες ειδικών (πολεοδόμους, αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγους και ίσως και κοινωνιολόγους – ιστορικούς). Γιατί, οι παρεμβάσεις σε μια περιοχή δεν επιφέρουν αλλαγές μόνο στην περιοχή που εφαρμόζονται, αλλά και ευρύτερα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα –των όσων προανέφερα- αποτελεί το έργο του Open Mall στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων. Ένα έργο που αποσκοπούσε στη διαμόρφωση ταυτότητας σε μία ιστορική περιοχή της πόλης και που απαιτούσε τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων (μηχανικών αλλά και ιστορικών και κοινωνιολόγων), κατέληξε σε μία ανακατασκευή του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας.
Ένα άλλο παράδειγμα, αφορά το παλαιό κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επί της Δομπόλη. Ενώ, πολύ ορθά, διεκδικήθηκε και νοικιάστηκε για αξιοποίηση από τον Δήμο, πλην όμως, ποτέ δεν μελετήθηκε σφαιρικά για το εάν πληροί ή όχι τις προδιαγραφές, ώστε να φιλοξενήσει τις δημοτικές υπηρεσίες!
Η δική μου άποψη, ως πολιτικός μηχανικός και ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό έργων μεγάλης κλίμακας, παραμένει διαχρονική:
Έργα χωρίς αντίκρισμα στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, είναι έργα βιτρίνας.
Έργα χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες μένουν μακέτες.
Μόνο τα έργα με συνέχεια και συμπληρωματικότητα, είναι έργα πολλών για τους πολλούς.
Και αυτά τα έργα μένουν στην ιστορία.
Αυτή είναι η πολιτική που υπηρετώ και θα υπηρετώ για όσο θα πολιτεύομαι.
Φίλες και φίλοι,
οι συνδημότες μας, επιζητούν καταρχάς απλά πράγματα.
Αν θα έχει νερό η πόλη, αν θα έχουν αξιοπρεπή και ασφαλή σχολεία τα παιδιά τους, αν θα υπάρχει δημόσιος χώρος στις γειτονιές για την αναψυχή και την ξεκούρασή τους, όπως καταγράφεται στο Σταυράκι που δεν υπάρχει καν πλατεία, αν θα είναι ποιοτική η καθημερινότητά τους με ένα Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές σύγχρονων προδιαγραφών, αν η μετακίνηση και εξυπηρέτηση των εμποδιζόμενων ατόμων γίνεται απρόσκοπτα, αν θα υλοποιηθούν επεκτάσεις φωτισμού οδών και πλατειών, αν θα υπάρχουν αξιόπιστα κοινόχρηστα δίκτυα τηλεπικοινωνιών παντού, αν τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν ανταποκρίνονται στο προσφερόμενο επίπεδο καθαριότητας.
Εκτός των παραπάνω προβλημάτων που ανέφερα, τα οποία αποτελούν χρόνια αιτήματα των δημοτών και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία αφορούν περισσότερο σε στρατηγικής φύσεως απαιτήσεις και για τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα, όπως:
- πολεοδομικά,
- η τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου,
- η εφαρμογή των σχεδίων πόλης (διανοίξεις οδών, κλπ)
- η άρση των διατάξεων του Π.Δ. Ζαγορίου όσον αφορά τη Δ.Ε. Περάματος
- ή έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα με την υλοποίηση των οποίων ο Δήμος μας θα προβληθεί τουριστικά και θα αυξηθεί περαιτέρω η επισκεψιμότητα σε αυτόν. Παραδειγματικά και μόνο αναφέρω:
- για το Πέραμα: το έργο ανάπλασης «Μάτσικας-Πέραμα», την εγκατάσταση του υδατοδρομίου, την ανάπτυξη της λιμναίας κυκλοφορίας (πλόες για συγκοινωνιακές και τουριστικές ανάγκες), τη διαμόρφωση εισόδου Περάματος και την περαιτέρω ανάδειξη Σπηλαίου,
- για το Μπιζάνι: την ανάδειξη των Οχυρών Μπιζανίου
- για την Καστρίτσα: την ολοκληρωμένη ανάδειξη της Αρχαίας Ακρόπολης Καστρίτσας, την αξιοποίηση της αναρριχητικής πίστας και την ανάπτυξη υποδομής στο παλαιό λιμάνι Καστρίτσας
- για τους Λιγκιάδες και την Περίβλεπτο: την ανάπτυξη και προβολή της δραστηριότητας αλεξίπτωτου πλαγιάς (Parapente),
- για τη Δαφνούλα: την ανάδειξη της χαράδρας Αράχθου και την ανάπτυξη του δικτύου μονοπατιών
- αλλά και για τους Λογγάδες: την αξιοποίηση πάρκου Πλατάνια,
- για την Κοσμηρά και τη Μπάφρα: τον καθαρισμό και την αξιοποίηση των δασυλλίων και αλσυλίων
- και για το Δροσοχώρι την επισκευή της γέφυρας «Κλιματσίδα» και τον καθαρισμό του ρέματος που διέρχεται κάτω από αυτή,
ώστε να λειτουργήσουν ως χώροι city break στον δήμο μας.
Και σε όλα αυτά τα θέματα που σας παρέθεσα παραπάνω, και τα οποία, εμείς η παράταξή μας ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023, έχουμε καταγράψει και προτεραιοποιήσει με τη συνεχή επικοινωνία μας με τους δημότες και τα θεσμικά όργανα, χρειάζονται υπεύθυνες και συγκεκριμένες απαντήσεις.
Φίλες και φίλοι,
Τα προβλήματα είναι γνωστά.
Δεν χρειάζονται άλλοι πειραματισμοί.
Το να προσπαθούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα μεμονωμένα και αποσπασματικά, δεν λειτουργεί.
Πρέπει να επιλέξουμε την αναδιάρθρωση των παρωχημένων πρακτικών και να επιτρέψουμε να ακουστούν νέες απόψεις και να χαραχθούν νέες προοπτικές.
Η εποχή, άλλωστε, επιτάσσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Και εμείς, κρίνουμε σκόπιμη την εντατική προώθηση συγκεκριμένου πυρήνα δράσεων και έργων:
- Ανάπτυξη του δημόσιου χώρου στον αστικό ιστό. Ο σύγχρονος πολιτισμός απαιτεί ο πεζός να έχει χώρο και άνεση. Να περπατά ελεύθερα και ανεμπόδιστα στα πεζοδρόμια και στους πεζοδρόμους της πόλης του.
- Αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων χώρων σε όλες τις ∆ημοτικές Ενότητες για ψυχαγωγία, διασκέδαση και αθλητισμό με έμφαση στην φύλαξη, την καθαριότητα και την πρωτοτυπία.
- ∆ιεκδίκηση, αξιοποίηση και απόδοση, στον Δήμο και τους δημότες, εκτάσεων και ιδιοκτησιών που δεν ανήκουν σήμερα στον Δήμο για ανάπτυξη πάρκων πρασίνου & πολιτισμού ή εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών πάρκων, μετά από ολοκληρωμένες μελέτες και με ανταπόδοση, βέβαια, ίσης αξίας εκτάσεων στους φορείς – ιδιοκτήτες τους. Παραδειγματικά, αναφέρομαι στις δύο ιδιοκτησίες του υπεραστικού ΚΤΕΛ, στην Καλούτσιανη και στην οδό Ζωσιμαδών, περιοχές υποβαθμισμένες σήμερα, στην παραλίμνια έκταση νοτίως του Αγίου Νικολάου Κοπάνων (ΕΤΑΔ), στις φυλακές Σταυρακίου οι οποίες θα μεταστεγαστούν σε δημοτική έκταση στην Κόντσικα, κλπ.
- Πρότυπες παρεμβάσεις στo Νησί και στο Κάστρο με υπογειοποίηση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων για τη φιλοξενία δράσεων της Σχολής Καλών Τεχνών, διαμόρφωση πλατειών, κλπ.
- Συνολική κυκλοφοριακή διευθέτηση στην πόλη με ανάπτυξη περιφερειακών σταθμών στάθμευσης, διάνοιξη καθέτων οδών στους συλλεκτήριους άξονες και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της μετακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων.
- Κρίσιμα οδικά έργα, όπως η επέκταση της Γεννηματά μέχρι τον κόμβο Κουτσελιού και η επέκταση της Κενάν Μεσαρέ μέχρι την Περιφερειακή Ιωαννίνων (εσωτερικός δακτύλιος).
- Υλοποίηση των έργων της μελέτης «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ανάπλαση περιοχής Λίμνης Παμβώτιδας», για δραστηριότητες αθλητισμού, αναψυχής και ήπιων οικολογικών δραστηριοτήτων, με στόχο να καταστεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τόπου, στα πρότυπα των λιμνών της κεντρικής Ευρώπης. Τη μελέτη αυτή την οργάνωσα και τη συντόνισα κατά τη θητεία μου ως αντιπεριφερειάρχης, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και είναι ώριμη προς υλοποίηση.
- Ποδηλατόδρομοι και περιπατητικές διαδρομές τόσο περιμετρικά της Λίμνης, όσο και στα δασύλλια Ψιλής Γορίτσας, Κοσμηράς και Μπάφρας.
- Δημιουργία θεσμού δραστηριοτήτων πολιτισμού και αθλητισμού. Οι θεσμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν προγραμματισμένες δραστηριότητες σε ετήσια βάση, με στόχο την προσέλκυση κοινού όχι μόνο από την τοπική, αλλά επίσης από την εθνική και τη διεθνή κοινότητα.
- Μέριμνα για τους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους, όπως για παράδειγμα:
- τα εμποδιζόμενα άτομα που πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα δημοτικά κτίρια,
- τα άτομα με χρόνια νοσήματα και οι οικογένειές τους, με ενίσχυση των προγραμμάτων “Βοήθεια στο Σπίτι”,
- τα παιδιά και οι έφηβοι με Αναπηρία που πρέπει να εκπαιδεύονται, να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται σε κατάλληλα ασφαλή και προσβάσιμα σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές αντίστοιχα.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
Η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών σε συγκεκριμένους τομείς του Δήμου, όπως:
Α. Συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους στα κοινά και να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο τόσο στην αναγνώριση των προβλημάτων όσο και στην επίλυσή τους.
Β. Δράσεις για την επίτευξη των στόχων της Κλιματικής Αλλαγής με την εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών, παρεμβαίνοντας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Γ. Συνδεσιμότητα, αξιοποιώντας τα υφιστάμενα δίκτυα με σκοπό την πλήρη κάλυψη και διασύνδεση με έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Η πόλη, για εμάς, δεν αρκεί να είναι φιλόξενη.
Η πόλη πρέπει να γίνει αρωγός του δημότη στην προσπάθειά του να ζεί και να δραστηριοποιείται με λιγότερες δεσμεύσεις.
Με την υλοποίηση, λοιπόν, των έργων αυτών και με την άσκηση τέτοιας πολιτικής:
- είναι εφικτό να αντλούνται κονδύλια από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές.
- ο δήμος να γίνεται ελκυστικός για επενδύσεις από σοβαρούς χρηματοδοτικούς φορείς.
- να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, τόσο στη φάση παραγωγής έργων όσο και κατά τη λειτουργία τους.
- να διασυνδεθεί λειτουργικά το Πανεπιστήμιο με το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης.
- και κυρίως, να γίνεται αντιληπτό ότι πολιτισμός στην πράξη είναι ο σεβασμός του συμπολίτη και του δημόσιου χώρου.
Τελειώνοντας.
Φίλες και Φίλοι,
Ασχολούμαστε με τα κοινά με στόχο την ευημερία του πολίτη.
Συγκροτήσαμε την παράταξη αυτή πριν τέσσερα χρόνια, με την πεποίθηση ότι μπορούσαμε να συνδέσουμε το όνομά μας με την πρόοδο του τόπου μας. Το σύνθημά μας ήταν: «Το μέλλον σήμερα». Σήμερα παραμένουμε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τόπο μας και διακηρύττουμε ότι θα δουλέψουμε για έναν δήμο «όλων για όλους». Για μία διοίκηση χωρίς να θέτει κανέναν στο περιθώριο και χωρίς προκαταλήψεις.
Η στάση μας και η πολιτική μας πρακτική, μέχρι σήμερα, αναμφισβήτητα απέδειξε ότι:
- Είμαστε δίπλα στον δημότη και
- Στηρίζουμε μόνο ορθολογικά τεκμηριωμένες προτάσεις για το συμφέρον των δημοτών.
Ο Δήμος μας, πρέπει σήμερα να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει, σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Εμείς, διεκδικούμε να βάλουμε την προσωπική μας σφραγίδα σ’ αυτό. Χωρίς αποκλεισμούς και με τη συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων, ενώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, που επιθυμούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός Δήμου με ευρωπαϊκή λειτουργία και εικόνα.
Κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια, έχουμε χρέος, το οφείλουμε στην ιστορία μας αλλά και στην επόμενη γενιά, να εργαστούμε για να προσδώσουμε στα Ιωάννινα το κύρος και την αίγλη που ιστορικά δικαιούνται, αλλά και για να αναδειχθεί η κρυμμένη υπεραξία τους και να απολάβουν τη θέση που τους αρμόζει στο σύγχρονο περιβάλλον.
Και αυτό καλούμαστε να το κάνουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι!
Σας ευχαριστώ πολύ.