ΝΑΙ στην αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων στον Δήμο με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και απόδοσή στις τοπικές κοινωνίες για αναψυχή και αθλητισμό. ΌΧΙ στην τυχαία απόρριψη υλικών, έστω και αν αυτά είναι περιβαλλοντικά αποδεκτά
Οι απόψεις της παράταξής μας, για την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου στη θέση Κασταλάτα Κοινότητας Πεδινής, μέσω εκμίσθωσης.
Πάγια θέση της παράταξής μας, αποτελεί ότι η αποκατάσταση και η απόδοση στις τοπικές κοινωνίες και των 8 ανενεργών λατομείων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας. Αυτό, καταρχήν, εκθέσαμε και εγγράφως στις 09.11.2020, ανταποκρινόμενοι σε σχετική επιστολή του Δημάρχου.
Επιπροσθέτως, επισημάναμε και τα ακόλουθα:
1. Η αποκατάσταση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση ειδικές μελέτες. Το 2011 εκπονήθηκε μελέτη, συγχρηματοδοτούμενη από το ΠΕΠ Ηπείρου, και από την οποία προέκυψε ότι τα λατομεία Πεδινής, Μαρμάρων και Μάζιας πρέπει να τύχουν απόλυτης προτεραιότητας στη διαδικασία της αποκατάστασης. Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεν προέβη σε μελέτη για να προτεραιοποιήσει ποιό από αυτά επιφέρει μεγαλύτερη επιβάρυνση και σε ποιό από αυτά πρέπει, τελικά, να γίνουν άμεσα οι όποις επεμβάσεις. Απλά επελέξε αυτό της Πεδινής.
2. Είναι δεδομένο, ακόμη, ότι τόσο τα προϊόντα εκσκαφής, όσο και το Compost τύπου Α είναι αποδεκτά για την πλήρωση λατομικών χώρων.
3. Ο αντιδήμαρχος, μας ενημέρωσε ότι διεξήχθησαν συζητήσεις και ενημερωτικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και το αναγνωρίζουμε, παρόλο που δεν επιβεβαιώνεται από την τοπική κοινωνία.
4. Ακόμη, η παράταξή μας στο έγγραφό της ανάφερε ότι η μερική ή η ολική αποκατάσταση λατομείου πρέπει να έχει ως κύριο τελικό στόχο τη δημιουργία χώρων κοινωφελών χρήσεων (αθλοπαιδιών, αναψυχής, κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Και το θέμα αυτό παραμένει αναπάντητο.
Η παράταξή μας, έχοντας υπ’ όψιν τα προαναφερόμενα, και με δεδομένο το γεγονός ότι: «Η έκταση της περιοχής μελέτης είναι μικρή για οποιαδήποτε περαιτέρω δημιουργία χώρων αναψυχής ή δραστηριοτήτων», όπως ρητά αναφέρεται στη μελέτη αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να μην είναι ανταποδοτικός, για την τοπική κοινωνία, ο χαρακτήρας της επέμβασης, καταψηφίζει το θέμα.