Λούλα Βέρμπη: Σχετικά με τη διευκόλυνση κινητικότητας ΑμεΑ και λοιπών εμποδιζόμενων ατόμων
Τα τελευταία χρόνια, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, εκδίδονται νόμοι, αποφάσεις και εγκύκλιοι οι οποίοι στηρίζονται στον Σχεδιασμό για Όλους και προωθούν μοντέλα, τέτοια ώστε να υπάρχει καθολική προσβασιμότητα σε μία πόλη.
Είναι γεγονός, ότι κάθε Δήμος οφείλει να είναι συμπεριληπτικός και προσαρμοσμένος σε αυτά τα νέα δεδομένα και ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στον Δήμο μας, από ότι διαφαίνεται, δεν έχει υπάρξει μία συνολική και σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Πολλοί συνδημότες μας, που είτε οι ίδιοι έχουν κινητική αναπηρία, είτε είναι γονείς -κηδεμόνες Παιδιών-Ατόμων με Αναπηρία (τετραπάρεση και με ή χωρίς την χρήση αμαξιδίου), είτε είναι εμποδιζόμενα άτομα, όπως γονέας με καροτσάκι μωρού, ηλικιωμένος με κινητικά προβλήματα, άτομα μετά από ατυχήματα, κλπ., έχουν έντονα και συνεχώς αυξανόμενα ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τις ενέργειες των δημοτικών αρχών, προηγούμενων και σημερινής, για εύκολη και ασφαλή στάθμευση σε δημοτικές οδούς και δημοτικά πάρκιγκ και για απρόσκοπτη και ελεύθερη προσπέλαση σε δημοτικούς, σχολικούς και δημόσιους χώρους.
Δεδομένων των προαναφερομένων, ζητάμε να μας ενημερώσετε:
- Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του 2022, σχετική με τις «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών» (άρθρο 25, ΦΕΚ 6213/Β/07.12.2022), στους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους προβλέπεται χώρος στάθμευσης κοινής χρήσης, προβλέπονται ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων, με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση.
- Ποιος ο αριθμός, συνολικά, των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα στις οδούς οι οποίες προσφάτως ανακατασκευάστηκαν η ανακατασκευάζονται σήμερα (Πυρσινέλλα, Χαρ. Τρικούπη, κλπ);
- Ποιος ο αριθμός, συνολικά, των θέσων στάθμευσης ατόμων με αναπηρία στις παραπάνω οδούς;
- Ικανοποιείται η απαίτηση του ποσοστού 5% που αναφέρεται στο προαναφερόμενο ΦΕΚ;
- Εάν όχι, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αυτές θέσεις στάθμευσης;
- Επί της 28ης Οκτωβρίου πρόκειται να προβλεφθούν θέσεις για στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ και λοιπών εμποδιζόμενων ατόμων καθώς και των συνοδών τους, που είναι σημαντικές για την πρόσβαση κυρίως σε ιατρεία; Εάν ναι, ενημερώστε μας σε ποια σημεία ακριβώς.
- Στα δημοτικά πάρκιγκ, υπάρχουν διαμορφωμένες θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία και πόσες; Ακόμη, αυτές ικανοποιούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως ευκρινής-ειδική σήμανση, απόσταση από την είσοδο, εύκολη πρόσβαση βάση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του χώρου, κλπ., για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών η και των λοιπών εμποδιζόμενων ατόμων;
- Έχετε προβλέψει να υπάρχει σε κοντινή απόσταση, μέχρι 50μ., από τα σημεία συνάθροισης κοινού, όπως σχολεία, πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, χώροι άθλησης, ψυχαγωγία, ιατρεία, κλπ., θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ και για εμποδιζόμενα άτομα;
- Τέλος, ενημερώστε μας, εάν αποτελεί για εσάς προτεραιότητα η κατασκευή ραμπών ή και ανελκυστήρων, όπου απαιτείται, για την απρόσκοπτη πρόσβαση ΑμεΑ και λοιπών εμποδιζόμενων ατόμων στα κτίρια συνάθροισης κοινού, με προτεραιοποίηση στα δημοτικά και σχολικά κτίρια.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μπορεί τα άτομα με αναπηρία να αποτελούν τη μειοψηφία του συνόλου, αλλά όμως όλοι μας κάποια στιγμή, πιθανά, να καταστούμε εμποδιζόμενα άτομα. Είτε ως γονείς με μικρό παιδί σε καροτσάκι, είτε με αφορμή κάποιου ατυχήματος, είτε λόγω γήρατος.
Για αυτό ένας Δήμος που θέλει πραγματικά να φροντίζει τους δημότες του, μεριμνά από σήμερα για το αύριο και για όλους.