Δημοτικό Συμβούλιο 230403_ΠΗΔ_Σχετικά με τη συντήρηση των σχολικών Υποδομών

Με αφορμή το πρόσφατο, δυσάρεστο και πολύ ανησυχητικό συμβάν σε σχολική μονάδα της πόλης μας, η παράταξή μας, καταθέτει τις παρακάτω απόψεις, με την προσδοκία να απασχολήσει το θέμα σύντομα και σοβαρά τον Δήμο μας.
Το πρόβλημα της συντήρησης και της λειτουργίας των υποδομών είναι μια ανοιχτή πληγή, την οποία όχι μόνον αδυνατούμε να θεραπεύσουμε, αλλά ούτε καν μπορούμε στοιχειωδώς να «μπαλώσουμε». Το παρακολουθούμε με σταυρωμένα τα χέρια, και εάν και όταν προκύψει οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό, τρέχουμε!
Συνηθίσαμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί μία από τις μεγάλες παθογένειες της χώρας και να μην αντιμετωπίζουμε κατάματα τη δραματική κατάσταση, που διαχρονικά διαμορφώθηκε.
Τι εννοούμε λέγοντας συντήρηση και λειτουργία των υποδομών; Συντήρηση των δρόμων, των γεφυρών, των μεταφορικών υποδομών, των κτιρίων (δημοσίων και ιδιωτικών), των υδατορεμάτων και πάει λέγοντας.
Υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο συντήρησης; Η απάντηση είναι απλή και κυνική: Όχι. Γι’ αυτόν τον λόγο βασικές υποδομές που δημιουργήθηκαν στις δεκαετίες του 1950, 1960, 1970 και 1980, θα έπρεπε να έχουν ήδη ανακαινιστεί ριζικά, αλλά εμείς, για κάποιον λόγο, θεωρούμε ότι έχουν απεριόριστο χρόνο ζωής και περιοριζόμαστε στον εντοπισμό των φθορών του χρόνου και σε μερεμέτια για να καλύψουμε τις πληγές. Ο χρόνος, όμως, στην περίπτωση των υποδομών είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.
Eίναι κοινή παραδοχή ότι σε όλες τις υποδομές υπάρχουν όρια. Όρια χρονικά, όρια αντοχής, όρια ανταπόκρισης σε συνθήκες.
Στη χώρα μας, όχι μόνο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της συντήρησης, όχι μόνο δεν προσπαθούμε να προλάβουμε τις βλάβες στις υποδομές, αλλά αντιθέτως δαπανούμε τεράστια ποσά για να κατασκευάσουμε ακόμη περισσότερες υποδομές. Η συντήρηση, δυστυχώς, δεν θεωρείται προτεραιότητα.
Επιπλέον, η επιλογή να έχει μεταφερθεί η ευθύνη της συντήρησης από την Πολιτεία προς τους άλλους φορείς χωρίς τους αναλογούντες πόρους, μέσα και προσωπικό, είναι μία «κενή περιεχομένου» μεταφορά ευθυνών.
Στον Δήμο μας, και ειδικότερα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό με βάση τον οποίον θεωρητικά κινείται η δημοτική αρχή, είχαμε παρατηρήσει ότι δεν υπήρξε καμία καταγραφή και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης των σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα να μην προσδιορίζονται οι απαιτούμενες προς υλοποίηση δράσεις και παρεμβάσεις, να μην προτεραιοποιούνται με βάση την ασφάλεια των παιδιών μας και, εν τέλει, να μην γίνεται η αποκατάστασή τους.
Και για αυτό, ακόμη και σήμερα, παρατηρούμε όλοι μας ότι αίθουσες μαθημάτων και πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήρια και αυλές, είναι μέσα στην υγρασία, με τους σοβάδες να πέφτουν, γεμάτα παγίδες και πάει λέγοντας. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες σε νέες σχολικές υποδομές είναι διαρκώς αυξανόμενες.
Η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων καταγράφει στην επιστολή της, συνοπτικά αλλά ρεαλιστικά, τα θέματα που προβληματίζουν όλους τους γονείς, και μεταξύ άλλων αναφέρεται και στα έργα:
- «Κατασκευή ραμπών και WC για ΑΜΕΑ στα σχολεία», συμβατικού Π/Υ 500.000€ και με συμπληρωματική σύμβαση με υπέρβαση κατά 50% του αρχικού που εντάχθηκε τον Μάιο του 2020 (δηλαδή είχε από τότε χρηματοδότηση) και προσφάτως παρατάθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Δηλαδή, ένα έργο που οφείλαμε να το παραδώσουμε το ταχύτερο δυνατόν, το φτιάχουμε σε 3,5 έτη! Γιατί;
- «Συντήρηση σχολικών μονάδων & ανοιχτών αθλητικών χώρων Δήμου Ιωαννιτών», εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2022 και τις προάλλες επιτεύχθει τελικά η κατακύρωση στους οριστικούς αναδόχους! Γιατί;
Είναι γεγονός ότι απαιτείται ένας «οδικός χάρτης» με καταγεγραμμένες όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις, έτσι ώστε μεθοδικά, και αναλόγως με τα κονδύλια που πρέπει να διατεθούν, να κλείνουν ένα-ένα τα θέματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί.
Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Η στοιχειώδης συντήρηση των υποδομών είναι πλέον ανάγκη άμεσης προτεραιότητας. Και πριν προγραμματίσουμε νέες υποδομές, να συντηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες.
Τέλος, ζητούμε να ενημερωθούμε, σήμερα, αν όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου μας έχουν νομιμοποιηθεί ως προς τις οικοδομικές τους άδειες και να σας ζητήσουμε κύριε Δήμαρχε να μην μείνετε μόνο στη δέσμευσή σας για τον έλεγχο των υποδομών στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων, αλλά να προχωρήσετε άμεσα σε θεσμική συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Ηπείρου, ώστε εντός του φετινού καλοκαιριού να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος, πλήρη καταγραφή και αποτύπωση και προτεραιοποίηση όλων των προβλημάτων στις σχολικές μονάδες, από συναδέλφους μηχανικούς.
Και ακόμη:
Αν χρειαστεί να γίνουν επείγουσες εργασίες να γίνουν αμέσως και με καθεστώς απ’ ευθείας αναθέσεως.
Είναι ειρωνικό να διατίθενται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για «συγκροτήσεις φακέλων» και «επικαιροποιήσεις μελετών», τη στιγμή που για εκατοντάδες ευρώ κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα παιδιών μας.