Τατιάνα Καλογιάννη: Ο Δήμος πορεύεται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο που θα του έδινε μια νέα προοπτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Εισήγηση για τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2023
Αγαπητοί συνάδελφοι, για το νέο έτος, εύχομαι κατ’ αρχάς υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας και ευόδωση των προσωπικών και οικογενειακών σας σχεδίων. Ακόμη, εύχομαι ο Δήμαρχος να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα που προέκυψε με την υγεία του και να επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητά του και στην άσκηση των καθηκόντων του στον δήμο μας.
Σήμερα, η συζήτηση αφορά τον τελευταίο προϋπολογισμό της τρέχουσας δημοτικής θητείας.
Είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός που συντάξατε από τον οποίον –και από αυτόν όπως και από τους προηγούμενους τρεις- λείπει το κρίσιμο στοιχείο της ένδειξης του προσανατολισμού που θέλατε να έχει ο δήμος μας. Ξεκινήσατε και πορευτήκατε μέχρι σήμερα χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο που θα έδινε στον δήμο μας μια νέα προοπτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι σαφές ότι ο δήμος μας δεν άλλαξε εικόνα και λειτουργία αφού δεν φροντίσατε να καταστρωθεί ένας οδικός χάρτης σχεδιασμού ενεργειών, έργων και παρεμβάσεων, δηλαδή ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που να στοχεύει στην δημιουργία μιας νέας φυσιογνωμίας του δήμου μας.
Και παρότι βρεθήκαμε σε μία εποχή που διοχετεύτηκαν κονδύλια -απρόβλεπτα μεγάλου ύψους- προς τις δημοτικές αρχές της χώρας από διάφορες πηγές και χρηματοδοτικά μέσα, ο δήμος μας βρέθηκε απροετοίμαστος και χωρίς σχέδιο για να διεκδικήσει και να απορροφήσει τις χρηματοδοτήσεις αυτές με στόχο τη δραστική βελτίωσή του σε καίριους τομείς. Ασχοληθήκατε και εσείς και πάλι με τις πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, τα μερεμέτια που ονομάσατε αναπλάσεις και τις ασφαλτοστρώσεις.
Παραδειγματικά αναφέρω, ότι δεν ασχοληθήκατε και δεν επενδύσατε κανέναν πόρο για την προστασία και αξιοποίηση της λίμνης Παμβώτιδας, την αναδιάρθρωση του κυκλοφοριακού σχεδιασμού, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου (πάρκο Πυρσινέλλα και αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου), τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων για Βιβλιοθήκη ή Πινακοθήκη ή νέο σύγχρονο μουσείο, τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με κύρια προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του συστήματος οδοκαθαρισμού, τη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης αθλητισμού γειτονιάς και δραστηριοτήτων city break, και κυρίως την πραγματική κοινωνική και οικονομική λειτουργική σύγκλιση των τοπικών κοινοτήτων με τον αστικό ιστό του δήμου.
Η δημοτική αρχή έχασε χρόνο γιατί δεν είχε σχέδιο αλλά και γιατί αντιπολιτευόταν την αντιπολίτευση.
Πέραν των προαναφερομένων, οι επόμενες δημοτικές αρχές πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίλυση ή και διευθέτηση διαφόρων θεμάτων, που είτε έχουν τη ρίζες τους από παλιά ή θα ανακύψουν στο εγγύς μέλλον. Παραδειγματικά αναφέρω:
- την είσπραξη των συσσωρευμένων παλαιών χρεών,
- την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων του Δήμου προς οποιονδήποτε πιστωτή
- τις δυσλειτουργίες στην επιχειρησιακή του λειτουργία και παραγωγικότητα που θα προκληθούν από την συνταξιοδότηση έμπειρων στελεχών του,
- την αναδιάρθρωση των πολυετών πιστώσεων για έργα μικρού προϋπολογισμού (δηλαδή τον επιμερισμό του ΠΥ των έργων σε πολλά έτη)
- τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του δήμου, οι οποίες μπορεί μεν να εξασφαλίζουν την δυνατότητα να υπάρχουν, όμως είναι σκόπιμη η αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους χωρίς να βλάπτονται ούτε οι σχέσεις με τους εργαζομένους, ούτε η μέχρι σήμερα καθιερωμένη προσφορά τους κυρίως προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκες, δικαιώματα και προσδοκίες από έναν σύγχρονο δήμο.
Με τις σκέψεις αυτές, κύριε Πρόεδρε, η παράταξή μας, παρόλο που ούτε ο προϋπολογισμός αυτός περιέχει έστω και ψήγματα ενός στοιχειώδους σχεδιασμού που θα αλλάξουν κατ’ ελάχιστον την εικόνα και τη λειτουργία του Δήμου προς το συμφέρον των συνδημοτών μας, δίνει θετική ψήφο στον προϋπολογισμό 2023 που προτείνει η Δημοτική Αρχή, δεδομένου ότι, πρωτίστως, είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα στοιχειώδες νομικό υπόβαθρο για να εξασφαλίζεται η συναλλακτική δυνατότητα του Δήμου.