gine melos youtube live

Τατιάνα Καλογιάννη: Μία ψήφος ανοχής στην δημοτική αρχή με το ανύπαρκτο έργο και την αδιόρατη προοπτική.

2020.6.2 aporrimataΗ παράταξή μας, τον Σεπτέμβριο του 2019, καταψήφισε την, προτεινόμενη από τη Δημοτική Αρχή, διαδικασία της κατάτμησης και απευθείας ανάθεσης σε εργολάβο της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Χθές, έστω και 9 μήνες μετά, η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη το λάθος της, εισήγαγε θέμα στην Οικονομική Επιτροπή για την αποκομιδή των απορριμμάτων, με τη διενέργεια ενός ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Δώσαμε τη θετική ψήφο μας.

Δώσαμε μία, συγκεκριμένης διάρκειας, θετική ψήφο ανοχής, κρούοντας, ταυτόχρονα, τον κώδωνα του κινδύνου για την προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή χειρίζεται το καίριο θέμα της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Δημοτική Αρχή στην εισήγησή της, επί της ειδικής αντιμετώπισης του θέματος που ψηφίστηκε, δεν τεκμηρίωσε εγγράφως τη μη επάρκεια του προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας. Την παράλειψη αυτή προσπάθησε ο αντιδήμαρχος κ. Πήχας να την καλύψει προφορικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Επίσης, μια αντιπαραβολή μεταξύ των τευχών δημοπράτησης και της διακήρυξης καταδεικνύουν σοβαρές και ουσιώδεις αντιφάσεις, τις οποίες κατέθεσε, και εγγράφως, ο εκπρόσωπος της παράταξής μας στην Οικονομική Επιτροπή, κ. Βασίλης Κοσμάς.

Η Δημοτική Αρχή, επί του γενικού σχεδιασμού, δεν έχει απαντήσει ακόμη στα παρακάτω:

Υποστηρικτικά μέτρα για την αποκομιδή της απορριμμάτων

Ιωάννινα, 01.06.2020

Βασίλης Κοσμάς: Εισήγηση στην Ο.Ε. για το θέμα: «Έγκριση όρων δημοπράτησης της υπηρεσίας με τίτλο: «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών».

Κύριοι Συνάδελφοι,

kosmasH Δημοτική Αρχή, με τη μέχρι σήμερα πορεία της, έχει αποδείξει την ανικανότητά της να σχεδιάζει, να προγραμματίζει, να οργανώνει και να διοικεί. Ούτε το Τμήμα Καθαριότητας & Ανακύκλωσης δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Το τμήμα Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του εργοταξίου, στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Κοπάνων, και το αποκεντρωμένο Τμήμα Καθαριότητος του εργοταξίου Κατσικάς διαθέτουν συνολικά 200 άτομα προσωπικό (αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: 60ΘΞΩΕΩ-ΑΤΓ στις 07-04-2020 και ΑΔΑ:9Φ69ΩΕΩ-09Θ στις 16-4-2020), τα οποία μισθοδοτούνται από τα Ανταποδοτικά Τέλη, δηλαδή από τους συνδημότες μας. Πώς είναι δυνατόν να μην έχει μπει, ακόμη, μια σειρά και μια οργάνωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο;

Θα θέλαμε, πρώτα, να εκφράσουμε την έκπληξή μας, καθώς, αποδεχτήκατε τον λάθος χειρισμό σας, για τις 4 αναθέσεις – κατατμήσεις, κατά την εισήγησή σας τον Σεπτέμβριο 2019 και σήμερα φέρνετε για περισσότερες περιοχές 1 και μοναδική διακήρυξη.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένετε πρόχειροι και απροετοίμαστοι, καθώς για το θέμα: «Έγκριση όρων δημοπράτησης της υπηρεσίας με τίτλο: «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών» καταθέσατε δύο εισηγήσεις, μία της υπηρεσίας που αφορά στα τεύχη δημοπράτησης και μία δεύτερη του αντιδημάρχου Οικονομικών που αφορά στη Διακήρυξη.

Τα δύο αυτά έγγραφα – εισηγήσεις, καθώς και τα επιγραμματικά αναφερόμενα σχετικά με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (αρ. 6/25.04.2020), διαφέρουν σε βασικά σημεία, τα οποία αλληλοσυγκρούονται. Συγκεκριμένα:

Εισήγηση Βασίλη Κοσμά στην Οικονομική επιτροπή

Ιωάννινα, 28.05.2020

Προς τον “ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ”

Υπ’ όψιν κ. I. Κουτσολιόντου, Διευθυντή.

 

Κύριε Διευθυντά,

t2Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας σας, η συνεργάτης σας κα Αρετή Μαλάμη αναφέρεται στη δραστηριότητά της παράταξής μας, αλλά και στο πρόσωπο μου, με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς.

Είναι δεδομένο κα Μαλάμη, ότι σας σεβόμεθα και σας αγαπάμε. Θεωρούμε όμως είναι αδιανόητο να μας συμβουλεύετε να «μην τολμήσουμε να απαντήσουμε»! Τι αυταρχισμός είναι αυτός κ. Διευθυντά; Τι έλλειψη σεβασμού σε αντίθετη γνώμη; Γιατί τέτοιο μένος; Επειδή καταθέτουμε εφαρμόσιμες προτάσεις; Επειδή συναινούμε σε θετικές για το Δήμο μας εισηγήσεις; Ή μήπως επειδή υψώνουμε ανάστημα στην αδιαφάνεια; Αυτά μάθαμε από τους γονείς μας κι αυτά διδάσκουμε στα παιδιά μας.

Απαντώντας στο δημοσίευμά σας, σημειώνουμε τα παρακάτω:

  1. Την ευθύνη διοίκησης του Δήμου την έχει αποκλειστικά και μόνο η Δημοτική Αρχή. Ο Δήμος ταλαιπωρείται ή ευημερεί υπό την απόλυτη εξάρτηση των λανθασμένων ή ορθών επιλογών του Δημάρχου.
  2. Ο Δήμος μας διοικείται σήμερα από μία ανεπαρκή Δημοτική Αρχή.
  3. Ευθύνη της Αντιπολίτευσης δεν είναι να υποκαθιστά την Δημοτική Αρχή, αλλά να την ελέγχει και να προσφέρει τις γνώσεις, την εμπειρία και τις προτάσεις της για να βελτιώνεται η ζωή των συνδημοτών μας. Εμείς αυτό κάνουμε.
  4. Στο διάστημα της θητείας της η Δημοτική Αρχή, αποφάσισε πολλές φορές σπασμωδικά, επιπόλαια, αυταρχικά και χωρίς καμία τεκμηρίωση. Όταν κληθήκαμε να εκφράσουμε την άποψη μας, την καταθέσαμε έχοντας σφαιρική αντίληψη των θεμάτων, με καθαρή συνείδηση και με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση, συνοδευόμενη πάντα από τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις. Ενδεικτικά σας ενημερώνουμε ότι η συνεργασία με Ιδιώτη για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στηρίχθηκε από τη δική μας καθοριστική ψήφο, τον Οκτώβριο του 2019, ανεξαρτήτως αν στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή στάθηκε ανίκανη να προωθήσει με διαφάνεια το θέμα. Όταν η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να παραπλανήσει τους συνδημότες μας «βαφτίζοντας» την εργολαβία μεταφοράς των απορριμμάτων από 4 Δημοτικές Ενότητες, ως σύμπραξη με τον Ιδιωτικό Τομέα που θα έλυνε οριστικά το οποιοδήποτε πρόβλημα καθαριότητας στο Δήμο, την συμβουλέψαμε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με σοβαρότητα, ακολουθώντας τα οριζόμενα στους εγκεκριμένους σχεδιασμούς.
  5. Δηλαδή, κε Διευθυντά, κάθε πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την οποία τηρήθηκαν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν ήταν διαφανείς, είχε τη συναίνεσή μας.
  6. Πότε μέχρι σήμερα κε Διευθυντά, καταγράφηκε σε έγγραφο Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι όποιος ήθελε να ενημερωθεί για ένα μείζονος σημασίας θέμα για το Δήμο, μία μέρα πριν από κρίσιμη ψηφοφορία, έπρεπε να επισκεφθεί ειδικό χώρο στο Ισόγειο της Περιφέρειας, μετά από διαπίστευση, όπως έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή στις 13.05.2020;
  7. Κύριε Διευθυντά, η παράταξή μας δέχεται μία ανεπανάληπτης σφοδρότητας επίθεση, όπως κι εγώ προσωπικά, από τα «όπλα του Δημάρχου», όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος. Όλοι, σχεδόν, πολεμούν την αντιπολίτευση! Πρωτοφανές. Αναρωτιόμαστε: Με την ανικανότητα αυτής της Αρχής που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, θα ασχοληθεί κανείς; Όλη η θητεία της μέχρι σήμερα συνοψίζεται σε: υπόγειες διαδρομές, υπόγειες πιέσεις, αυταρχικότητα, αδιαφάνεια. Σε αυτά δεν συναινούμε και οι συμπολίτες μας όλο και περισσότερο συντάσσονται δίπλα μας, γιατί αποκαλύπτεται, ότι ο "βασιλιάς είναι γυμνός".

Σας ευχαριστώ.

 

Με τιμή

Τατιάνα Ελ. Καλογιάννη

Δημοτική Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ιωάννινα_202

vouliΣτις 07.04.2020 όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, τις προτάσεις τους, για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα δημιουργούσαν προσδοκίες μίας ταχείας επανάκαμψης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς.

Ζήτησαν δε, από τη Δημοτική Αρχή το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μία «2η δέσμη μέτρων», η οποία θα προέκυπτε από τη σύνθεση όλων των κατατεθειμένων σχετικών προτάσεων και ότι σύντομα η πρότασή της αυτή θα αποτελούσε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή την Οικονομική Επιτροπή.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το γεγονός, ότι μετά την πάροδο 2 μηνών, 8 συνεδριάσεων Οικονομικής Επιτροπής και 3 συνεδριάσεων (ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Σήμερα, οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση καθώς η Δημοτική Αρχή, για μια ακόμη φορά, αντιμετωπίζει τα θέματα σπασμωδικά, επιπόλαια και πρόχειρα. Προφανώς, δεν έχει σχεδιάσει κάτι, γι' αυτό  και δεν έχει καταθέσει -μέχρι σήμερα- καμία απολύτως πρόταση.

Από την 25η Μαΐου, και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19, οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες στον χώρο των καφέ, μπαρ, κέντρων διασκέδασης και συναφών επαγγελμάτων ξεκίνησαν τη  λειτουργία των καταστημάτων τους με έντονη αγωνία, εάν και πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Σε αυτά τα προβλήματά τους προστίθεται και η σύγχυση που τους δημιούργησε η Δημοτική Αρχή καθώς δεν γνωρίζουν, ακόμη και σήμερα, 3 μήνες μετά, εάν μπορούν ή όχι να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματά τους, ποια επιβάρυνση προκύπτει, για την επέκταση αυτή, πότε είναι καταβλητέα, ποιά είναι η πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής για τις χρεώσεις των, ήδη,  εγκατεστημένων τραπεζοκαθισμάτων, αν και ποιες ελαφρύνσεις σχεδιάζονται και πληθώρα άλλων ερωτημάτων.

Ακόμη, και σχετικά με τη συνεργασία και τον διάλογο, για τα οποία  δεσμεύεται μονίμως ρητορικά η Δημοτική Αρχή, πρέπει να ενημερώσει την  κοινωνία εάν και πότε συνεννοήθηκε με τους επιχειρηματίες της «Πλατείας Μαβίλη» και της περιοχής «ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ» για την απαγόρευση, προσωρινή ή μόνιμη, των οχημάτων στην παραλίμνια ζώνη. Έχει αντιληφθεί η Δημοτική Αρχή το μέγεθος του προβλήματος που δημιούργησε λόγω της απροειδοποίητης αυτής ρύθμισης μέσω απαγορεύσεων, στους γειτονικούς δρόμους εξ αιτίας της δημιουργηθείσας μόνιμης κυκλοφοριακής συμφόρησης;

Δεδομένου ότι στο θέμα αυτό είναι δύσκολο να κατηγορηθεί για οτιδήποτε η Αντιπολίτευση, μήπως είναι σκόπιμο η Δημοτική Αρχή να βγει από τον λήθαργο και να δραστηριοποιηθεί, πριν η πραγματικότητα την οδηγήσει σε μια ακόμη απολογία λόγω απραξίας;